terug naar Locatiepagina

 

Fochteloo

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

 

Zuideinde 26b

8428 HE Fochteloo

www.stichtingnobilis.nl

 

2 aug - 30 okt

Grafiek van een kunstenaarsechtpaar

 

 

 

 

Sinds 1 februari 2015 draait in Fochteloo (Fr) aan het Zuideinde 26b het gloednieuwe centrum voor prentkunst op volle toeren. De Stichting organiseert in eigen huis en daarbuiten grafiektentoonstellingen, geeft boeken en cahiers op het terrein van prentkunst uit. Het kwartaaltijdschrift Grafiekwereld wordt daar geredigeerd. Er is een grote bibliotheek en een nog veel groter depot: 50.000 kleine prenten, 4.000 originele dragers (blokken en platen), 6.000 werken op papier (grafiek en tekeningen). De Stichting viert dit jaar uitvoerig haar 25-ste verjaardag met steun van tal van fondsen, van de gemeente Ooststellingwerf en van de provincie Friesland. De Stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers en op non-profit basis (ANBI-instelling). Zij beheert o.a. de ateliernalatenschappen van Toon Wegner, Jan Battermann, Lou Strik, Johannes Mulders, Fred Koot, Henk Hester, Dirk Kerst Koopmans en Ank Spronk-Feenstra. Maar ook hedendaagse grafiekcollecties van o.a. Cees Andriessen, Peter Lazarov, Tom Thijsse, Grietje Postma, Siemen Dijkstra, Jan van der Meulen, Peter O. Gerrits en vele anderen.  De Stichting ontvangt groepen, organiseert workshops, lezingen en cursussen door ervaren grafici en kenners van de prentkunst.

Het centrum is open op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30-16.30 uur en na telefonische afspraak 06 38 39 28 40 (of per mail info@stichtingnobilis.nl) ook op andere werkdagen.

 

Maand van de Grafiek

 

Stichting Nobilis neemt volop deel aan de Maand van de Grafiek. In eigen huis is daar de hele maand oktober een grote overzichtstentoonstelling van het kunstenaarsechtpaar Lou Strik en Anneke Kuyper uit Amsterdam. Hij maakte koper- en houtgravures en zij maakt etsen.  Met deze tentoonstelling wordt gevierd dat de ateliernalatenschap van Lou Strik is overgedragen aan de Stichting. Ook het complete oeuvre van Anneke Kuyper is aan de Stichting geschonken. De tentoonstelling laat naast vrije grafiek ook toegepaste kleingrafiek zien, zoals exlibris, gelegenheidsgrafiek en boekillustraties.

 

Activiteitenprogramma

 

Zondag 1 oktober 14.30 uur lezing Pieter Jonker / Prentkunst in de Stellingwerven of Stellingwerver prentkunst?

 

Zaterdag 8 oktober 11.00 – 16.00 uur Dag van de kleine prentkunst i.s.m. Exlibriswereld, Nederlandse vereniging voor exlibris en andere kleingrafiek. Lezingen en ruildag. Deze dag staat het werk centraal van grafici Lou Strik en Anneke Kuyper. Activiteiten deels ook in het naast gelegen Dorpshuis Et Legien.

 

Zaterdag 15 oktober 11.00 – 16.00 uur Dag van de Prentkunst i.s.m. Holt. De twintig kunstenaarsleden van Holt verzorgen demonstraties, kleine workshops, tonen hun werk.

Thema: ‘Out of the blue’.

 

Zondag 16 oktober 14.30 uur lezing Pieter Jonker / Werk aan de winkel in Fochteloo. Over de toekomst van het centrum voor prentkunst en de concrete plannen voor de jaren 2017 en 2018.

De hele sluier wordt opgelicht, niet alleen dat ene tipje!

 

Zondag 23 oktober 14.30 uur forumdiscussie met vragen uit de zaal ‘Is er nog toekomst voor de prentkunst in ons land?’ Tal van prominente grafici laten hun licht schijnen over de ontwikkelingen in prentenland.

 

Zondag 30 oktober van 10.00 – 16.30 uur Workshop Houtdrukken, wordt verzorgd door de kunstenaars Antje Veldstra (Groningen) en Marjolein Terwindt-Wetterauw (Oostwold).

 

 

do-zo 13:30-16:30 u, na afspr. (06 38392840)

last modified 2016-10-07           www.kalkowsky.nl