terug naar Locatiepagina

 

Nieuwkoop

't Reghthuys

 

Reghthuysplein 1

2421 BE Nieuwkoop

www.reghthuys-nieuwkoop.nl

 

15/16, 22/23, 29/30 oktober 2016

Presentatie Grafiekgroep 't Reghthuys

Kunstenaars: Bep Aartse, Janny Docters van Leeuwen, Wim Korndörffer, Debora Noë, Bert Tas.

diversiteit in grafische technieken

 

De Grafiekgroep werd ruim 35 geleden binnen ’t Reghthuys opgericht door een groepje etsers en stond daar jarenlang bekend als ‘De Etsclub’ Maar omdat, naast de verschillende etstechnieken, ook steeds vaker andere grafische technieken werden toegepast, werd besloten de naam te veranderen in ‘de Grafiekgroep.’ Iedere woensdagmorgen wordt er gewerkt op de zolderverdieping van het fraaie 17e-eeuwse Reghthuys in het centrum van Nieuwkoop.

Om de 2 jaar exposeert de groep in eigen huis, vaak met een bindend thema. De werken worden in verschillende technieken uitgevoerd, in zwart-wit of in kleur, figuratief of abstract, groot of klein. Zo heeft ieder zijn eigen herkenbare stijl van werken.

 

Bep Aartse

 

Als lid van de Grafiekgroep van het Reghthuys in Nieuwkoop maak ik etsen. Dat ervaar ik als een ambacht door de vele handelingen voor er een afdruk is. De uitdaging is om vanuit een stugge zinkplaat een levendige ets te maken, in zwart/wit of kleur. Je kunt er je creativiteit in uitleven.

 

Janny Endstra-Docters van Leeuwen

 

Het is fijn om vrij en spontaan te werken in beelden van een innerlijke belevenis, waarbij de zintuigen zijn geopend, zo komen dan de vormen en lijnen in het materiaal tot ontplooiing.

Ook het ambachtelijke werk van de etstechniek en het experimenteren ermee zijn steeds een grote uitdaging voor mij. Zo probeer ik ruimte te creëren waarbij de toeschouwer zijn eigen fantasie de vrije loop laat gaan. Ik heb hiermee mijn eigen beeldtaal ontwikkeld.

Wim Korndörffer

 

Een meerkleuren ets, droge naald en niet afgeslagen. Dit is de symboliek van Ocean play, het ruige van de natuur.

En de enorme vissen die daar leven, zich over enorme afstanden verplaatsen en communiceren.

Debora Noë

 

Ets ‘Bellen blazen’ Techniek: kleurets – aquatint

Bij de laatste expositie van onze Grafiekgroep in 't Reghthuys te Nieuwkoop was het thema ‘De vier elementen.’ Deze ets verwijst naar het element ‘Lucht.’

Bert Tas

 

‘Einstein had gelijk: de ruimte trilt’

Aldus de kop boven een artikel in De Volkskrant van 12 februari 2016. Met Ligo-detector bewijs voor algemene relativiteitstheorie van Einstein, uit 1915. Geïnspireerd door dit bericht over Albert Einstein een Carbodruk gemaakt. Snelle schets met lijm, bestrooien met

Carborundumpoeder, etsinkt,
drukpers ... é voila.

Openingstijden: zaterdag 10 - 16.00 uur, zondag 12 - 17 uur

last modified 2016-10-07           www.kalkowsky.nl